MENU
Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at modtage sidste nyt fra Kulturhavn Gilleleje.
Hvilke nyheder ønsker du at modtage?

Japan er hipt! En aften med Murakami, Mette og Martini

10. februar 2017

Torsdag aften den 9. februar havde omkring 130 personer trodset vinterkulden for at hellige sig en aften med jazz og et foredrag om den verdensberømte japanske forfatter Murakami.

Aftenen blev indledt med ½ time med Kira Martini og de herlige musikere, Søren Høst, Felix Moseholm og Per Møllehøj. Kira Martinis kvartet fortolkede på charmerende og underholdende vis en række af jazzens klassikere, krydret med nogle inciterende sange fra Brasilien, hvor hun selv har boet i nogle år.

”Japan er hipt!”, skrev Kira Martini på sin egen Facebook side inden koncerten og nævnte, at hun selv havde læste et par stykker af Murakamis romaner. Og på den måde dannede Kira Martinis kvartet en fabelagtig bro mellem forfatteren, hans jazz univers, og hans oversætter Mette Holm.

Mette Holm førte os først med fart og finesse ind i Murakamis forfatterskab og læste op fra et par af hans bøger og refererede til en lang række jazzmusikere og -stykker, som havde inspireret Murakami helt fra 14-års alderen. Derefter kom en kort introduktion til japansk, som består af en kompliceret kombination af 3 forskellige typer tegn, Kanji, Hiragana, og Katakana. Da sproget er så gennemgribende anderledes end f.eks. vore vesteuropæiske sprog, er Mette Holm med i en gruppe europæiske oversættere, der i et fælles forum udveksler erfaringer med, hvordan de forstår, fortolker og gendigter Murakami.

Murakamis forfatterskab havde ikke blot påvirket det tilstedeværende publikum, men også Mette Holm selv. Flere gange gentog hun, at hun har i tankerne at flytte til Japan og starte en lille jazzbar, når hendes datter flytter hjemmefra.

Aftenen sluttede på allerefineste vis med, at Kira Martinis kvartet tog tråden op og spillede en række af de jazznumre, som er nævnt i Murakamis romaner. Vi, der var unge i 1960’erne fik et ekstra ”kick”, da de fremførte deres fortryllende fortolkning af Beatles sangen ”Norwegian Wood” (også en Murakami romantitel. Her fortalte Kira Martini nemlig, at Norwegian Wood er en anden betegnelse for krydsfiner eller ”dårligt” træ, og således en fortolkning af, at sangen refererer til et dårligt forhold.

Således beriget, vandrede vi ud i vinteraftenen, varme i kinderne af musik og oplevelser.

 Kulturhavngilleleje Nyhed Mette Holm 2 0217