MENU
Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at modtage sidste nyt fra Kulturhavn Gilleleje.
Hvilke nyheder ønsker du at modtage?

Etik på Nettet – et foredrag af Andreas Marckmann Andreassen

19. marts 2019

Lørdag d. 16. marts var redaktør og journalist Andreas Marckmann i Kulturhavn Gilleleje for at fortælle om og diskutere ”Etik på Nettet”.

Det var et både interessant og engagerende foredrag, hvor AMA tog udgangspunkt i mediernes dækning af både store og små begivenheder. Med hensyn til mediernes dækning var moralen blevet bedre! Hvem ville nu have troet det?  Men over en bred kam var alle blevet bedre til at rette fejl og til at gøre det hurtigt på alle de platforme, de havde brugt. Det kneb lidt mere med at fortælle, at man havde begået dén og dén fejl, men at rettelserne nu var på plads. For på Nettet kan fejl rettes hurtigt og let, det svære er at indrømme fejlen og at få den rettet hos alle, der har citeret artiklen med fejlen – for det er jo også nødvendigt, men kan være et større arbejde.

Men mediernes kultur og ansvarlighed er langt bedre nu end for 10-20 år siden. Fake news giver bagslag, så når et medie bliver gjort opmærksom på en fejl eller selv finder den, så bliver den faktisk rettet. Hurtigt.

AMA har også skrevet en bog om emnet og har fået midler til forskning på området, for etikken på Nettet kan sagtens blive bedre. Grænsen til privat brug af sociale medier er også interessant. Når man har skrevet noget, er det ude i den store verden, selv om man tror, at man kun har skrevet til vennerne. Så derfor: Tænk, før du skriver! Og når du skriver:

  1. Vær præcis.
  2. Vær nuanceret.
  3. Vær åben og gennemskuelig (hvor ved jeg det fra).
  4. Skriv også, hvad du ikke ved (men som ville være relevant).

Gode retningslinjer både for professionelle og amatører. Og yderst relevant for os alle!