MENU
Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at modtage sidste nyt fra Kulturhavn Gilleleje.
Hvilke nyheder ønsker du at modtage?

Kristian Jersings om en 10-dages vandretur tværs over Kodiak Island

17. oktober 2017

Der var trængsel på Børnetrappen og dens nærmeste omgivelser, da Kristian Jersing skulle fortælle om sin og tre andres tur på Kodiak Island i august 2017. Kristian ser helt almindelig ud, men inden i ham er der en barsk mand med en stærk vilje og et enestående mod.

Det begyndte allerede ved ankomsten til Kodiak by, da en af de lokale spurgte:

-       Hvilke våben skal I have med?

-       Ikke nogen, vi har en peberspray mod bjørne.

-       ???? I bliver ædt.

-       Hvilken rute tager I?

Kristian forklarer, hvor de bliver sat af, og hvilken vej, de vil gå, og hvad de tager med.

-       Jamen, det er et uigennemtrængeligt vildnis, og der er fuldt af bjørne. Vi har aldrig hørt noget så skørt. Det klarer I aldrig.

-       Var der for resten ikke nogle skøre fyre for nogle år siden, der gik i det område?

-       Jo, jeg var en af dem. Og vi klarede det.

-       Held og lykke. Og sørg for, ikke at blive ædt.

Så turen startede ikke med de bedste forudsigelser. Og den var hård – på enhver måde, fysisk og psykisk. Når man på en dag kun er nået mindre end 2 km, bliver 40 km frygtindgydende. Vejret var forfærdeligt, tung regn og kraftig vind. Terrænet subpolar urskov, hvor man kunne se ca. 1 meter frem. Iskolde floder at svømme over. Udmattelse. Tvivl. Frygten for bjørne, for at gå vild, for ikke at nå flyet, der skulle hente dem.

Mødet med en hunbjørn med to unger blev turens dramatiske højdepunkt. Det endte med bjørnespray (som virkede!) og tilbagetrækning i hver sin retning.

Men Kristian og hans kammerater klarede turen, men hvorfor kaste sig ud i den slags?

Måske bare, fordi man kan, for at udfordre sig selv, for at opleve naturen uden livliner, for at være en rigtig mand, for at deltage i et stærkt fællesskab, hvor man er helt afhængige af hinanden.

Tilhørerne fik et brag af et foredrag (med billeder og videoklip) og et glimt af en verden, som ligger derude og venter på den, der tør.